ALS receptenlijn

Bericht door dspier - 08 april 2012

ALS receptenlijn

Ik denk, laat ik eens iets nieuws proberen: een receptenlijn.

Ik ben geen goede kok, maar wel een culinair genieter! :P
Mijn doel is om hier een aantal recepten te verzamelen welke zowel voedzaam als lekker zijn, niet te pittig en vooral ook gemakkelijk weg te slikken zijn.

[size=150:3otvhs51]Tipalia of Pangafilet met Slagroom en Avocado[/size:3otvhs51]
Ovengerecht in 35 min.

Ingredienten:[list:3otvhs51][*:3otvhs51]750gr pangafilet[/*:m:3otvhs51][*:3otvhs51]1 avocado[/*:m:3otvhs51][*:3otvhs51]peper en zout[/*:m:3otvhs51][*:3otvhs51]100ml slagroom[/*:m:3otvhs51][/list:u:3otvhs51]
Bereiding:[list:3otvhs51][*:3otvhs51]Over voorverwarmen op 200C[/*:m:3otvhs51][*:3otvhs51]ovenschaal invetten[/*:m:3otvhs51][*:3otvhs51]1 laag filet met peper en zout[/*:m:3otvhs51][*:3otvhs51]1 laag avocadoschijfjes[/*:m:3otvhs51][*:3otvhs51]hier slagroom over[/*:m:3otvhs51][*:3otvhs51]dun laagje geraspte oude kaas[/*:m:3otvhs51][*:3otvhs51]25 min. in de oven[/*:m:3otvhs51][/list:u:3otvhs51]

De slagroom zorgt dat de kaas niet te hard wordt. De combinatie slagroom, visfilet en avocado glijdt zo je keel in. Wel goed opletten dat je je niet aan de vis verbrandt!

Smakelijk eten!
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Lia - 09 april 2012

Re: ALS receptenlijn

Wat een goed idee Dick! Ik houd ook zo van eten. Dit vind ik lekker.

Witlofstamppot met gerookte zalm
1 1/2 kilo kruimige aardappels, geschild en in stukken
500 g witlof
2 el boter
1 bekertje crème fraîche (125 ml)
2 bakjes gerookte zalmblokjes (a 100 g)

Kook de aardappelen in een pan met weinig water en zout in 20 min. gaar. Haal de onderkant van de stronken witlof, snijd de stronken in ringen en verwijder de harde kernen. Verhit de boter in een wok en bak de witlof al omscheppend in 5 min. beetgaar. Giet de aardappelen af; vang een deel van het kookvocht op. Stamp de aardappelen in de pan met de crème fraîche en eventueel wat kookvocht tot een smeuïge puree. Meng met de witlof en de zalm. Breng de stamppot op smaak met (versgemalen) peper en zout en warm nog even door.

Groetjes, Lia
avatar > Lia

starstarstarstar
Berichten: 459
Geregistreerd: 13 november 2011
Woonplaats: Roosendaal

Reactie door Dick - 09 april 2012

Re: ALS receptenlijn

[b:w8fbmedd]Erg simpel en errug lekkerrrrrrrrr![/b:w8fbmedd]

[size=150:w8fbmedd][color=#4000BF:w8fbmedd]Panna cotta met veel vanille[/color:w8fbmedd][/size:w8fbmedd]
6 personen

[color=#4000BF:w8fbmedd]Ingrediënten[/color:w8fbmedd]
• 4 blaadjes gelatine of 1 g agar-agar
• 2 vanillestokjes
• 600 ml slagroom
• 60 g fijne suiker

[color=#4000BF:w8fbmedd]Bereiden[/color:w8fbmedd]
Laat de blaadjes gelatine weken in een schaal koud water. Snijd de vanillestokjes in de lengte doormidden en
schraap er de zaadjes uit.
Verhit in een pan op laag vuur de slagroom met de vanillezaadjes, de vanillestokjes en de suiker (en de agar-agar
als je die gebruikt). Meng goed. Neem de pan van het vuur zodra het mengsel aan de kook komt.
Knijp de blaadjes gelatine zachtjes uit. Roer ze door de warme crème tot ze helemaal zijn opgelost. Verwijder de
vanillestokjes. Verdeel de crème over zes soufflébakjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de panna cotta’s dan 2 tot 3 uur in de koelkast, afhankelijk van hoe groot de bakjes zijn, tot ze mooi gestold zijn.
Ga voor het storten met een dun mes langs de wand van de bakjes. Dompel de bodem van de bakjes anders een
paar tellen in heet water. Serveer koud met een schepje vruchtensaus, bijv. aardbeiensaus van Tova.

[color=#4000BF:w8fbmedd]extra benodigd[/color:w8fbmedd]
6 kleine soufflébakjes
(je kunt het ook over maar 4 bakjes verdelen) :lol:

Groetjes, Dick S.
avatar > Dick

starstarstarstar
Berichten: 242
Geregistreerd: 13 februari 2012
Woonplaats: Weert
Laatste bewerking: Dick † apr 09 2012, 14:56
Reactie door Lia - 09 april 2012

Re: ALS receptenlijn

Dus toch een Ouwe snoeper :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Smakelijke groetjes, Lia
avatar > Lia

starstarstarstar
Berichten: 459
Geregistreerd: 13 november 2011
Woonplaats: Roosendaal

Reactie door Jan v - 13 augustus 2012

Re: ALS receptenlijn

Beste smulpapen,
Op aanraden van de logopediste Brintafelen gekocht bij Uitgeverij Boekenbent. Bevat recepten op basis van Brinta met melk, sojamelk, chocolademelk, karnemelk, yoghurt, kwark of vla. Dat alles met verschillende vruchten. Voordat ik het in huis had, ben ikzelf begonnen te experimenteren. Nu neem ik steeds als lunchpakket een bakje vissoep mee. Je prakt een blikje sardines met een paar flinke scheuten tomato ketchup erdoor. Dan de Brinta met ruim water en in de koelkast fris laten worden. Een boterham kost me een kwartier, maar deze vissoep lepel ik in tien minuten naar binnen. Bovendien voedzamer.
Vriendelijke groet, Jan
avatar > Jan v

starstarstarstar
Berichten: 215
Geregistreerd: 04 februari 2012
Woonplaats: Wouw

Reactie door Peet - 19 augustus 2012

Re: ALS receptenlijn

Sorry maar ik bleef steken bij het woord Slagroom :lol:
Maar verder een lekker recept ;)

Gr, Peet

[quote="dspier":1zoswy5i]Ik denk, laat ik eens iets nieuws proberen: een receptenlijn.

Ik ben geen goede kok, maar wel een culinair genieter! :P
Mijn doel is om hier een aantal recepten te verzamelen welke zowel voedzaam als lekker zijn, niet te pittig en vooral ook gemakkelijk weg te slikken zijn.

Slagroom en :roll:


slagroom
hier slagroom over :roll:

De slagroom zorgt dat de :roll: De combinatie slagroom, :roll:
Smakelijk eten!
Dick[/quote:1zoswy5i]
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door Jan v - 23 november 2012

Re: ALS receptenlijn

Afien, je hebt fata morgana's over lekker eten. Een klein schoteltje wat er bij mij nog net ingaat is dit. Prak een paar zachtgekookte eitjes goed fijn. Zout erop. Eventueel yoghurt ernaast om de smeuïgheid te verhogen en smullen maar. Net iets lekkerder dan gepureerd met de staafmixer. Groeten, Jan
avatar > Jan v

starstarstarstar
Berichten: 215
Geregistreerd: 04 februari 2012
Woonplaats: Wouw

Reactie door Elly - 17 december 2012

Re: ALS receptenlijn

Het is rustig op de receptenlijn. Ik noem een paar dingen die Rob goed kan eten: poffertjes, aardappelgratin, aardappeltortilla, rijst met ragout. En wat het eten betreft zitten we weer in het goede seizoen: stamppotten. Spekjes bak ik licht uit en maal ze vervolgens fijn. Dan hoef je er niet op te kauwen, maar hebt wel de smaak ervan. En voor bij de koffie bedelt hij regelmatig om slagroomgebak, sabbelt ook zo lekker weg. Slagroomsoesjes gaan ook heel goed. Cake weer niet, te kruimelig.
Wie heeft er meer tips?
Groetjes en eet smakelijk!
Elly
avatar > Elly

starstarstar
Berichten: 180
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Enkhuizen

Reactie door JosA - 28 november 2013

Re: ALS receptenlijn

Toen mijn moeder ALS had werden eten en slikken steeds moeilijker. Het laatste wat nog redelijk ging was een gladde pompoensoep die wij maakten voor haar. We hebben het pas weer gegeten, want verse pompoen is weer goed verkrijgbaar. Wij hadden ook even moeite met slikken, het riep toch wel wat herinneringen op....

Ingredienten:
1,2 Kg pompoen (vers, of Albert Heijn heeft blokjes in de vriezer bij de groente)
1 ui
2 el boter
1 el bloem (afgestreken)
1,5 tot 2 blokjes groentebouillion
wat chilipoeder
150 ml kokosmelk (hier kan je ook slagroom gebruiken, maar bij mijn moeder gaf dat teveel speeksel en was het slikken veel moeilijker)

1) Snijd de pompoen in stukken en haal de kern eruit en schil hem. Snijd het pompoenvlees in stukjes (dobbelsteenformaat). Pel en snipper de ui.

2) Verhit de boter in een kookpan. Fruit de ui en de pompoen hierin. Strooi de bloem erover en bak hem kort mee. Roer er 600 ml water, de blokjes groentebouillion en wat chilipoeder door. Breng aan de kook, deksel op de pan en laat 25 minuten zachtjes koken.

3) pureer de soep met de staafmixer, zorg dat er geen stukjes meer in zitten. Verfijn daarna de soep met de kokosmelk. Breng op smaak met peper, en zout of chilipoeder en zout. Als de soep te dik is kan je hem verdunnen met wat water.

Eet smakelijk !
avatar > JosA

Berichten: 10
Geregistreerd: 19 november 2013
Woonplaats: Veenendaal